perjantai 18. heinäkuuta 2014

18.7.2014 - Mielenosoituksia ja sokeita taksikuskeja

Aloitan toisen blogipostaukseni parilla löydöksellä, joihin törmäsin Soulin metroissa. Metrot ovat erittäin puhtaita ja monet on koristeltu erilaisilla seinäkuvioilla tai tässä tapauksessa tauluilla ja seinämaalauksilla.

(Huom! Kaikki kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla kuvaa) 


Kirjoitin edellisen kirjoituksen keskiviikkoaamuna 16.7. Koneeltä päästyäni lähdin tapaamaan ystävääni ja kävimme syömässä paikallisessa ravintolassa. Koreassa on tapana jakaa ruoka eri astioihin ruokatyypin mukaan. Kyse ei siis ole alkuruoasta/pääruoasta vaan kaikkea voi sekoitella vapaasti keskenään. Oma ruokani oli bibimbappia, jossa erikseen tarjoiltava riisi sekoitetaan päätarjoilun sekaan ja siitä tehdään sekoitus. Oikein syötävää, tosin osa tarjoiltavista olivat melko maustettuja ja jäivät itseltäni väliin.
Suomessa luonani vieraillut Sam oli oppaanani. Tässä olemme kiertämässä kierretasanteista koostuvaa ulkoilmaostoskeskusta.
Vierailu Soulin keskustassa sijaitsevassa palatsissa oli erittäin miellyttävä kokemus. Turisteja ei ollut paikalla juuri lainkaan ja tunnelma Soulin hälinän keskeltä siirryttyä oli jopa seesteinen.

Kuvassa olevat pikkupylväät, jotka johtavat itse palatsirakennukseen, ovat itse asiassa tuoleja ja sisältävät jokainen kuvauksen siitä, kenelle kyseinen tuoli kuului. Lähimpänä palatsia olivat korkea-arvoisimmat henkilöt.
 Kuninkaan istuin palatsin sisällä.
Palatsialue oli varsin suuri ja erittäin rauhallinen. Turistisesongin keskellä olisi kuvitellut, että väkeä olisi ollut pilvin pimein. Parempi näin. 
 Korealainen vanha arkkitehtuuri on todella kaunista ja koristeellista. Tällaisessa asunnossa olisi ihan kiva asustella. Mietinkin, että miksi asunnot ovat tyhjillään - niitähän voisi hyvin vuokrata vaikka vuodeksi kerrallaan asukkaille niin paikka saisi kummasti eloa.
 Katon reunuksia koristivat erilaiset eläinhahmot, joiden tehtävänä on suojella taloja (ja todennäköisesti myös asukkaita).
 Palvelusväki asui himeman vaatimattomammin...
Palatsin jälkeen ehdittiin vielä käydä tutustumassa yhteen paikalliseen buddhalaistemppeliin. Temppeliä koristaneet kalahahmot jäivät tosin arvoitukseksi.
Temppelin koristeellisuus oli samaa luokkaa kuin palatsissa.
Temppeli on jatkuvassa käytössä ja paikalla oli runsaasti buddhalaisia palvojia.
Kattoa koristivat lukemattomat lamput, joihin kävijät olivat laittaneet "rukouksia" lähimmäistensä puolesta.
Paluu arkeen... Starbucks coffee kirjoitettuna korealaisin kirjaimin :)
Päivän kruunasi käynti korealaisessa jäätelöbaarissa. Täällä on parempi unohtaa kaikki terveysintoilu...
Me päätimme valita numero ykkösen. Korealainen jäätelö koostuu jäädytetystä maidosta, jonka päälle laitetaan erilaisia höisteitä. Meidän jäätelössämme oli pähkinärouhetta, riisikakkuja ja punaisia papuja... ei ihan äkkiseltään tulisi tehdä moista yhdistelmää... Mutta maku oli erinomainen. Punaiset pavut ovat hyvä suklaan korvike. Suosittelen testaamaan (sokerin kanssa...).

Seuraavana päivänä oli aika etsiä seuraava majapaikka. Se löytyi isolta ja kauniilta yliopistokampukselta. Tässä esimerkki korelaisesta yliopistoruokalan menusta.


Tässä toinen hostini, intialaistaustainen korean kielen opiskelija, joka myös itse opettaa yliopistolla joogaa ja hindin kieltä.





Yliopistolta suunnistin kohti konferenssityöryhmän majapaikkaa. Olin luvannut käydä tutustumassa heidän työhönsä ja tietysti tutustumaan myös ihmisiin. Käynti oli erittäin antoisa ja siitä seurasi seuraavalle päivälle merkittävää ohjelmaa.


Ystävättäreni Samin kanssa suuntasimme illalla kokkauskurssille. Reitti kuljetti meidät islamislaiskorttelin läpi. Kuvan kaupasta on selkeästi unohtunut A sanan keskeltä... :)
Sokkeloisen tieverkoston keskellä oli muhkea moskeija. Ikävä kyllä emme ehtineet käydä vierailemassa. Koreassa on vain kourallinen islamin uskoisia ja oli todella mielenkiintoinen tunne kun yhtäkkiä miljöö muuttuu täysin toisenlaiseksi ja vastaan tulevat ihmiset ovat aivan toisesta kulttuurista. Koreassa on muutenkin varsin vähän ulkomaalaisia, joten tämä kokemus oli todella mielenkiintoinen. Myöskään ystävättäreni ei ollut aiemmin törmännyt mihinkään vastaavaan.
Kokkaamiskurssi alkoi muffinssien teko-opastuksella. Pähkiämuffinssit valmistuivat kätevästi osaavalta. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että osallistujilla näytti olevan suuri tarve mitata kaikki ainekset grammalleen ohjeen mukaisesti... Itse olisin lätkinyt niitä varsin summamutikassa... :)
Valmiit muffinssit olivat herkullisia! Pähkinämuffinssien lisäksi teimme vielä banaani- ja Oreo-muffinsseja ja saimme valmiit tuotokset mukaan. Olisikohan tällainen Take Away -tyylinen kokkauskurssi menestys Suomessakin...
Ennen kuin pääsimme muffinsseihin käsiksi, meille tarjoiltiin monipuolinen korealainen ateria. Sam oli onneksi maininnut, etten voi syödä mausteista ruokaa ja siksi tarjolla oli kaksi vaihtoehtoa. Ilta venähti pitkälle yöhön ja pääsin takaisin yliopistokampukselle vasta reilusti puolen yön jälkeen.





Ilta venähti sen verran myöhäiseksi, että päätin ottaa taksin kotiin. Kun yritin selittää taksikuskille minne olen menossa ja näytin kartalta, hän vain osoitti silmiään ja koitti selittää ettei näe mitään... onkohan ihan turvallinen taksikuski... :) Siirryin siis seuraavaan taksiin, joka onneksi näki jonkin verran edellistä paremmin... Puolen tunnin taksimatka maksoi noin seitsemän euroa ja sen sai maksaa matkakortilla.

Kovan ukkosen sävyttämän, huonosti nukutun yön jälkeen suuntasin aikaisin aamulla juna-asemalle. Kaksi minuuttia ennen junan lähtöä ehdin juuri sopivasti junaan. Suuntana oli Etelä-Korean keskelle rakennettu ja rakenteilla oleva kaupunki, Sejong, jonne ollaan siirtämässä kaikki Korean minsiteriöt. Osa ministeriöistä oli jo valmiina ja yksi näistä oli Opetusministeriö.
Syy vierailuun oli edellisenä päivänä konferenssityöryhmän tapaamisessa esille tullut mielenosoitustapahtuma Opetusministeriön edessä. Opetusministeriö on valmistelemassa lakia, joka säätelisi demokraattisten koulujen toimintaa. Tällä hetkellä kyseisiä kouluja ei säädellä lainkaan laissa, mikä antaa niille vapaat kädet toimia. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisesti laillisia.
Koulujen opettajat ja lasten vanhemmat eivät kuitenkaan halua säätelyä, koska se todennäköisesti poistaisi merkittävän osan koulujen vapauksista ja saattaisi jopa tuhota niiden toimintafilosofian.
Mielenosoitus oli erittäin rauhanomainen ja hyvähenkinen, mutta paikalle oli silti kutsuttu iso joukko suojakilvin varustettuja poliiseja.








Tässä vähän paikallista mielenosoitustunnelmaa. Paikalla oli oppilaista koostuva puoliammattilainen rumpuryhmä. Suosittelen!



Tässä pieni joukko mielenosoittajista. Kokonaisuudessaan paikalla oli ehkä kolme kertaa tämän verran väkeä. Minä olin ainoana ulkomalaisena suuresti tervetullut ja sain jopa pitää pienen puheen läsnäolijoille.
Sejongin kaupunkihanke on todella mielenkiintoinen. Koko kaupunki on käytännössä rakennettu tyhjästä ja koska Soul on nykyisin niin ruuhkainen, on haluttu hallinnon siirtämisellä keventää tuota ruuhkaisuutta. Sejong onkin virallisesti Soulin lisäksi Korean toinen, hallinnollinen pääkaupunki.
Kotimatka oli huomattavasti hitaampi, kun matelimme moottoriteiden perjantairuuhkissa. Menomatka kesti noin 40 minuuttia pikajunalla ja kotimatka melkein neljä tuntia...
Korealaiset autot koostuvat enimmäkseen korealaisista autoista. Tilastojen mukaan Hyundain ja KIAn automyynti kattaa noin 80% koko maan automyynnistä. Liikenteessä näkyykin harvoin mitään muita autoja, kuin korealaisia. Suurimmat kilpailijat, GM ja Renault, nekin ovat yhteistyössä paikallisten kanssa, eli GM/Daewoo ja Renault/Samsung. Aiemmin en tiennytkään, että Samsung valmistaa myös autoja.
Kotimatka venähti iltapuolelle. Toivotaan että kaunis aruingonlasku tietää hyvää huomista.
Illan päätteeksi päätin mennä täydentämään blogia paikalliseen netti-/pelikahvilaan.
Päätteen äärelle otin seuraksi tällaisen uuden tuttavuuden - kookoslimun. Maku on tosi hedelmäinen, mutta yllätyksenä tulivat sekaan laitetut kookospalaset, mutta nekin tuntuivat sopivatn ihan hyvin joukkoon.









Lähipäivinä tiedossa on vierailuja paikallisissa kouluissa, autoilua ympäri Koreaa ja mutafestivaali... katsotaan mihin kaikkeen varat riittävät :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti